skip to Main Content

Passzívház

A passzívház olyan kifejezés amit már mindenki hallott, de kevesen tudják, mit is takar valójában. Még ha alacsony energiaigényű épületként beszélünk is róla, akkor sem biztos, hogy mindent megmagyaráztunk.

A passzívház olyan alacsony energiaigényű épület, melyben extrém alacsony energiaráfordítás mellett, minden időben kellemes hőmérséklet uralkodik hagyományos fűtési rendszer, illetve légkondicionáló berendezés nélkül. A hagyományos építésű ingatlanokhoz képest a passzívház energiaszükséglete minimális, a rezsiköltség is jóval alacsonyabb, mint a szokványos épületekben. A passzívházakban a hagyományosan épült házak fűtési energiaigényének csupán 10%-a elegendő, ezt a szükségletet fedezi a nyílászárókon keresztül beengedett napsugárzás illetve a házban használt berendezések és a lakók által leadott hőmennyiség. Ez a fűtési energia igény évi maximum 15 kWh/m2 lehet, míg a teljes energiafelhasználás – beleértve a használati melegvíz előállítását és a villamosenergia fogyasztást – 120 kWh/m2 alatti. Az energiabarát passzívház ezzel csak kis mennyiségű környezetszennyező CO2-t bocsát ki és lakója számára nagymértékben csökkenti a fűtésköltséget.

Az épületnek optimális összhangban kell lennie, úgymint a fal, a padló, a tető és a nyílászárók hőszigetelő képességének, az épületek tájolásának az alkalmazandó anyagok minőségének, a belső higiénikus klímát előállító állandó friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárásnak, valamint a természetből nyerhető egyéb energiaforrások kihasználásának.

A ház fontos tulajdonságai között szerepel az extra hatékony hőszigetelés: Az aljzaton, külső falakon, a födémen, a tetőn nagy hatékonyságú hőszigetelésből kialakított burok tartja meg a meleget a házban – tehát nincsenek hőhidak vagy hideget sugárzó felületek. Különleges, 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt nyílászáró-rendszerek biztosítják a megfelelő hőszigetelést, légtömörséget és beáramló napfény energiájának hasznosítását. Fontos szerepe van a nagy teljesítményű szellőző berendezésnek hőcserélővel, talajhő hasznosítással

Szellőztetni nem a nyílászárók kinyitásával kell: ezt a hőcserés szellőztető berendezés oldja meg. Így a házban nagyon gazdaságosan elérhető a kellemes, akár szobánként is szabályozható hőmérséklet. A földben vezetett csöveken keresztül a lakótérbe érkező friss levegő a talajhőt is hasznosítja: télen több fokkal előmelegítve, nyáron lehűtve azt. A ház hőháztartásában fontos szerep jut a napenergiának is, mind a passzív, mind az aktív hasznosítással.

Az energia hatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez. A passzívházak megvalósítása azonban magas követelményeket állít a felhasznált komponensekkel szemben, így a nyílászárókkal szemben is.

A Hevestherm Deluxe 85 termékek a passzívházak ideális nyílászárói, mellyel akár Uw=0,7W/ m²K (teljes szerkezet) hőszigetelési együttható is elérhető! A valódi középtömítés, a nagy beépítési mélység és az ideális kamraszám egy kiforrott gyártástechnológiával párosulva megbízható megoldást nyújt passzívházak esetén is.

Cégünk ezzel az innovatív technológiával nem csak energiatakarékosságra ösztönzi a piacot, hanem ezáltal a tudatos környezetvédelemre is felhívja a figyelmet.

A passzívházak megvalósítási költsége mintegy 10 – 15 % százalékkal magasabb a hagyományos épületekénél, cserébe viszont radikálisan csökkenthetők az üzemeltetési költségek, így környezettudatos befektetése garantáltan megtérül!

Back To Top