skip to Main Content

Párás az ablaküveg. Penészes a lakás. Mit tegyek?

Ettől párás az üveg.  Az épület falainak a statikai szerepükön kívül, a ház hőháztartásáról is gondoskodnia kell.

A nyílászárók biztosítják számunkra a hőhídmentes szabad közlekedést, a kilátást és a ház természetes megvilágítását.

Kerülendők a rossz helyre épített falak és rosszul szellőztethető helyiségek, mert így bent reked a pára. A következő ilyen forrás új építésű vagy felújított házaknál, lakásoknál, hogy a készítésük folyamán felhasznált alapanyagok víztartalma még nem távozott, vagyis még nem száradt ki az épület.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a szempontot sem, hogy mi magunk is párát termelünk. Itt nem csak az emberi szervezet párakibocsátására kell gondolni (légzés napi 1-2 liter) hanem sokkal inkább a tevékenységeinkből keletkező páraképződésre, mint mosás, ruhaszárítás, főzés, tisztálkodás (egy 4 tagú család esetében 4-5 liter naponta). Valamint nagyon fontos megjegyezni a különböző gázzal működő berendezések páratermelését, mint konvektorok, kályhák, tűzhelyek, vízmelegítők és fontos hozzátenni, hogy a gázok égésterméke nem csak víz, hanem széndioxid, ami életveszélyes is lehet.

Védekezhet rendszeres szellőztetéssel.

Ez nem azt jelenti, hogy bukó állásban hagyjuk az ablakot egész napra, így a benti hő kiáramlik, feleslegesé téve az ablakcserét, hanem azt hogy naponta 1-2 alkalommal sarokra nyitva az ablakokat, kb. 5-10 percig szellőztetünk. Így a lakás nem hűl át, de levegőjét kicseréltük, a párát kiengedtük. Takarékosabb megoldás egy kis életmódváltás, kevesebb pára termeléséhez (pl.: ruhák szabadban történő szárítása vagy lehetőség szerint szárítógép használata.)

Utólagosan beépített szellőztető (légbevezető) a nyílászáróba.

Erről egy másik cikkünkben olvashat. ITT >>

A rosszul beépített ablak hatékonysága egyenlő a nullával. Ezért mindig szakemberrel dolgoztassunk, még ha az drágább megoldásnak tűnik is.

Back To Top