skip to Main Content

Műanyag vagy fa ablak – az örök dilemma

Milyen nyílászáróra cseréljem régi ablakom? A fa ablak vagy a műanyag ablak az ideális választás

A modern gyártástechnológiáknak köszönhetően az ablakok akár fából, akár műanyagból készülnek nagyban hozzájárulnak otthonunk energia-háztartásához, biztonságához vagy épp megjelenéséhez.

Az alábbi leírásban megvizsgáljuk milyen érvek szólnak a fa ablak és milyen a műanyag ablak mellett. Nem fogjuk azt mondani ezt vagy azt javasoljuk mivel minden ember más szempontok alapján akar nyílászárót vásárolni. Csak irányt mutatunk kiemelve mind két termék legjobb tulajdonságait pro-kontra lényegi eltérésekre is rá világítva.

Műanyag ablak, Műanyag ajtó

Talán a legfontosabb jellemzője a műanyag nyílászáróknak a rendkívül hosszú élettartam és a könnyű karbantartás.

Sokan a mai napig azért félnek a műanyag ablakot választani mert úgy gondolják a nyílászáró műanyag profilja idővel besárgul.

Ez a rém hír már nagyon rég nem igaz, hála a folyamatos fejlesztéseknek és szigorú gyártási előírásoknak. Az első generációs ablakoknál ilyen még előfordult valóban, de ezek a műanyag nyílászárók immár több mint 10 éve lettek beszerelve.

A mai korszerű műanyag ablakprofilok olyan UV stabilizátorokkal vannak ellátva amiknek köszönhetően a műanyag nyílászárók NEM SÁRGULNAK MEG!!!

A műanyag ablak beszerelése után penészesedik a fal. A régi fa ablakkal nem volt ilyen gond

Valóban létező jelenségről beszélünk de ha megvizsgáljuk a környezeti hatásokat és a ház/lakás szerkezetét akkor az új műanyag ablakok beszerelése után az alábbiak miatt jelentkezik első sorban ez a jelenség.

  • A ház/lakás szigetelése nem megfelelően lett kialakítva, a plafonon a sarokban megjelenő penészfolt arra enged következtetni hőhíd van a födémben.
  • A helyiség nem megfelelő szellőztetése, naponta legalább 2x 4-5 percre nyissuk ki az új műanyag nyílászárókat. Ezzel a szobában lévő páratartalmat a normális értékre csökkenthetjük.
  • Nagy páratartalommal járó tevékenység a ruha szárítás. Ha az adott helyiségben a ruhákat szárítjuk elkerülhetetlen a páratartalom megnövekedése, ezért javasolt a résszellőző használata. Hogy mi a rés szellőző bővebb tájékoztatás nyújtunk a hogyan válasszunk új nyílászárót ismertetőnkben.

Szimpatikus lenne a műanyag ablak de szeretném ha a fa ablak hatását keltené

Élethű mintázatú un. Renolit fóliával készülő műanyag nyílászárók vásárlása esetén nem muszáj a fehér műanyag ablakot választanunk. Ezek a kiváló minőségű fóliák nem csak több színben, de akár fa hatással is megvásárolhatóak, mind két oldalon színes műanyag nyílászáró vagy csak egy oldalon színes kivitelű nyílászáró választásával. A legkedveltebb színek az aranytölgy, a mahagóni és a dió. Fontos megjegyezni az új színes műanyag nyílászárókhoz fólia és szín azonos beltéri könyöklőket és takaró léceket egyaránt lehet vásárolni.

Minden kétséget kizáróan a műanyag nyílászáró árait ha összehasonlítjuk a fa nyílászáróéval jelentős eltérést látunk. A műanyag nyílászáró standard kivitelben – értjük ez alatt az 5 légkamrás műanyag ablakot fehér színben – a legolcsóbb választás akár 30-60% -kal olcsóbb mint fa társa. Kínálatunkban a legkedvezőbb árfekvésű nyílászáró a Salamander / Hevestherm SL 76. A legoptimálisabb választás ár/érték tekintetében.

Nem árt elmondanunk, hogy a színes műanyag nyílászárók a színezés függvényében 25-35%-os felárral bírnak.

Nagyon fontos megjegyezni a műanyag ablakok hiába egyszerűen tisztán tarthatók és nem különösebben kényesek, karbantartásukról ugyan úgy gondoskodni kell. Javasolt elolvasni az alábbi írásunkat mivel a legtöbb forgalmazó nem vagy csak részlegesen mondja el hogyan növeljük élettartamát műanyag nyílászáróinknak.

Back To Top