skip to Main Content

Innovatív technológiák. Okos ház

Manapság egyre több olyan tárgy vesz minket körbe, amelyek neve előtt szerepel az „okos” (angolul: smart) jelző.
Milyen eszközök ezek? Lássunk néhányat:

 • Okostelefon
 • Okosóra
 • Okoskarkötő
 • Okosteniszütő
 • Okosbútor stb.

Most, hogy ennyi minden viselheti az okos előtagot, jogosan merül fel a kérdés sokakban: Mi a helyzet a házakkal, épületekkel, otthonokkal?

A mérnökök, fejlesztők hosszú ideje azon dolgoznak, hogy egy élhetőbb környezetben éljük mindennapjainkat, ami segít minket és a lehető legkevesebb káros anyag kibocsátással, energiafelhasználással jár. Más szóval az ökológiai lábnyomunk minimálisra csökkentése a cél, megfelelő kényelem és biztonság mellett. Pontosan ez vezérelte őket akkor, amikor elkezdték kidolgozni az épületeinkben lévő különböző berendezések automatizált működésének lehetőségét.

Hosszú évek munkája során létrehoztak olyan megoldásokat, amelyek külső emberi beavatkozás nélkül hajtják végre feladatukat. Ilyen egyszerű megoldás a mozgásérzékelővel ellátott ajtó nyitó vagy világítás kapcsoló. Ezeken kívül természetesen még számos más megoldás is létezik, például fűtés-, vagy klíma vezérlés, árnyékolók, vagy garázskapuk vezérlése, stb. Azt láthattuk, hogy mindegyik fejlesztés megfelelően működik, külön-külön. Hiányzott közülük a kapcsolat, amely összehangoltan működtette volna őket, mint egy összetett rendszer elemeit, ahol egy eszköz működésbe hozása elindít egy láncolatot, amelyet egy központi egység felügyel. A fejlesztők munkájának eredményeként ez mára már a valóság, az úgynevezett „okosotthonok” vagy angolul Smart Home formájában. Mielőtt rátérünk az okos otthonokban rejlő lehetőségek sokaságára tisztázzunk néhány kérdést!

MIT JELENT PONTOSAN A SMART HOME KIFEJEZÉS?

Ha a definícióra vagyunk kíváncsiak, így hangzik: Olyan épület, amely az épületben található különböző berendezések és rendszerek:

 • Gépészet
 • Villamosság
 • Biztonsági rendszer
 • Villamos berendezések stb.

működését egységbe rendezve felügyeli, szabályozza.  Egy olyan egységet alkot, amely az épület energia fogyasztását optimálissá teszi, ügyel az épületben élők és az ott található értékek biztonságára, és szolgálja a kényelmünket. A rendszer a számára megtanított feladatokat elvégzi az adott esemény vagy megadott időpont bekövetkezését követően.
Tehát pontosabb megnevezés az okosotthon megoldásokra az épület felügyeleti rendszer kifejezés, azonban mivel idehaza az okosotthon vagy Smart Home, okosház, kifejezések honosodtak meg leginkább, így a továbbiakban mi is ezeket a kifejezéseket használjuk.

HOGYAN VEZÉRELHETŐ EGY OKOSHÁZ?

A Smart Home vezérlése több módon lehetséges:

 • Kézi vezérlés alapján, amikor a felhasználó bekapcsolja az adott funkciót
 • Időponthoz kötve, így például a beállított időpontban a rendszer leereszti a redőnyöket
 • Külső környezeti tényezők hatására, amikor pl. a hőmérséklet, a páratartalom, a fény, a szél sebessége,stb., elér egy meghatározott értéket. Például a beállítottnál magasabb páratartalom érzékelésekor bekapcsolja a szellőztető rendszert.

MILYEN ELŐNYEINK LEHETNEK, HA EGY ILYEN RENDSZERT ALKALMAZUNK?

A legfőbb előnyök között három dolog szerepel. Az előnyök sorában az első az optimalizált energiafelhasználás, így a gazdaságos üzemeltetés és fenntartás. Ez azért valósulhat meg, mert a rendszer szokásainknak megfelelően tanítható, illetve érzékeli jelenlétünket. Fűtés/hűtés szabályzó megoldásainak köszönhetően egyenletes hőmérsékleti szint alakítható ki, amely nagyban hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

További fontos szempont a kényelmi funkciók lehetősége. Mivel a rendszert szokásainkhoz tudjuk alakítani, ezért számos funkció be/ki kapcsolásához nem szükséges személyesen beavatkoznunk, mert a rendszer azokat automatikusan végrehajtja. Tulajdonképpen a rendszer előre megtanított cselekvéseket hajt végre, és/vagy érzékeli jelenlétünket és ezek alapján a megfelelő időben végrehajtja a korábban megtanított feladatokat.

Régóta foglalkoztatja az embereket a biztonság kérdése is. Egy ilyen rendszerrel biztonságosabb épületek hozhatók létre, melyeket távollétünk során is felügyelhetünk, irányíthatunk okostelefonunk,  tabletünk, vagy számítógépünk segítségével.

Fenntartási költségek és ökológiai lábnyom mérséklése
Első helyen a családi házak, lakások, nyaralók esetében is a gazdaságos üzemeltetés szerepel.
Mérnökök, fejlesztők régóta foglalkoznak otthonaink gazdaságossá tételén. Ehhez megfelelő építészeti megoldásokat és alapanyagokat dolgoznak ki évről évre. Ezekhez a megoldásokhoz kapcsolódnak az smart home rendszerek, melyek az épület működtetését, használatát figyelemmel követik és a környezetből felvett információk alapján életmódunkhoz, igényeinkhez igazítják az épület energiafelhasználását, amellyel hozzájárulnak ökológiai lábnyomunk és nem utolsó sorban rezsink csökkentéséhez, ezzel gazdaságossá téve otthonunkat. Egy tengerentúli felmérésből kiderül, hogy az otthonokban használt elektronikus eszközök milyen mértékben vesznek fel elektromos energiát egy teljesen átlagos épületben. Természetesen az smart home rendszer egyik előnye, hogy optimalizálja az energiafelhasználást.  Épületünk költségei közül az egyik legjelentősebb a fűtés költsége, melyet sok tényező befolyásol mind építészeti, mind technikai téren. Tény, hogy megfelelő, kellemes „otthonos” körülmények megteremtésében nagy szerepe van a lakás hőmérsékletének. Az a jó, ha nem túl magas, nem túl alacsony, egyszerűen mindig pont olyan, mint amilyenben jól érezzük magunkat. A cél, hogy mindezt költséghatékonyan tudjuk megvalósítani.
Okos megoldásokkal lehetőséget kapunk fűtésünk optimális vezérlésére, amellyel az előbb említett igényeket teljes mértékben kielégíthetjük.

Back To Top