skip to Main Content

A műanyag ablakok karbantartásáról

A műanyag ablakok karbantartásáról

Hogyan lehet a műanyag nyílászárók élettartamát növelni?

Bár mindenki, többek közt mi is azt mondjuk, hogy a műanyag nyílászárók nem igényelnek komolyabb törődést azért van néhány dolog ami fontos hogy ablakaink élettartamát és szép megjelenését megóvjuk. Sok forgalmazó hibásan vagy tudatosan, nem mondja el, hogy ezeket a nyílászárókat ugyan úgy karban kell tartani mint a fa ablakokat. Pedig ezek karbantartása nagyon egyszerűen házilag is elvégezhető az esetek nagy többségében.

A műanyag ablak takarítása

Fontos, a műanyag ablakok takarításánál, hogy olyan tisztítószert alkalmazzunk ami nem tartalmaz maró hatású vegyületet. A makacsabb szennyeződéseket CSAK olyan súroló szerrel távolítsuk le ami szigorúan szemcsementes. Ezzel megőrízhető a nyílászáró sima és fényes felülete. A törlő kendőknél is figyeljünk oda, lehetőleg puha rongyot alkalmazzunk. Az üvegek tisztán tartása ideálisak az alkohol bázisú üvegtisztító szerek.

Az élettartam növelése a karbantartással

A műanyag ablakok puha gumi szigetelése idővel elkeményedhet ha nem teszünk ellen semmit. A legjobb műanyag nyílászáró vasalatok is tönkre mehetnek ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet.

Sokszor hívnak minket olyan helyekre, ahol már nem garanciális sok évvel ezelőtt vásárolt tényleg jó minőségű nyílászárókat kell rendbe tennünk. Ezekben az esetekben a szervizelés könnyen elkerülhető lett volna ha néhány dologra a tulajdonos több figyelmet szentel.

A Gumitömítők mind a műanyag nyílászáró tokban mind a szárnyban körbe futnak. Ezek puhán tartása nagyon fontos, mivel a gumi idővel kiszáradhat keményé válik elveszti szigetelő képességét.

A tömítő gumikat legalább fél évente töröljük át Glicerines ronggyal. Ez bármely patikában megvásárolható olajos anyag, vény nélkül kapható a legkisebb kiszerelés is elegendő belőle.

A másik fontos, és elmaradó dolog a vasalatok olajozása. A nyílászárók egyik legfontosabb része a zár szerkezet. Ezek az elemek óvnak minket a külső behatolás ellen, és nekik köszönhető többek közt hogy a nyílászáró tökéletesen záródjon minden ponton.

A vasalatokat évente 1x minimum, de poros, szmogos helyeken javasolt fél évente megolajozni.

Ez abból áll, hogy a nyílászáró oldalán körbe futó vasalatba pár csepp olajat engedünk majd zárt állapotban párszor az ablak kinyitása nélkül 180 fokban oda-vissza forgatjuk a kilincset. Erre azért van szükség hogy az olaj a műanyag nyílászáró vasalatában egyenletesen szétkenődjön. Erre a célra tökéletesek a barkács boltokban kapható műszerolajak.

Komolyabb gondok vannak, akad, recseg, ropog, nem záródik a műanyag ablak

Ebben az esetben ne kezdjünk el házilag barkácsolni mert könnyen lehet, hogy több kárt okozunk mint az eredeti meghibásodás. Hívjunk szakembert aki megállapítja a hibát és az esetek nagy részében pár perc alatt helyre hozza műanyag nyílászáróját.

Ha ezeknek az apró felhívásoknak eleget teszünk, nyílászáróink hosszú éveken keresztül garantálják az Ön kényelmét és biztonságát is.


Back To Top